• 11/08/2012 - 12/08/2012

Laita Javascript päälle!

11.9.2012 Järvipurjehdusta Oder-joella

Emme pitäneet kiirettä lauantaiaamuna Świnoujściesta lähdön kanssa, sillä päivän legin pituudeksi tulisi vain kolmisenkymmentä mailia. Matkaisimme siis Oder-jokea ylös, Stettiniin asti. Kun liki 10 mailin jälkeen jätimme kanaalit ja joen taaksemme, nostimme täydet purjeet. Tai olihan isopurjeessa yksi reivi, vaan annoimme sen olla… josko vaikka tuuli yltyisi. Järvellä oli mukava purjehtia, vaikka väylä olikin hyvin kapea ja liikennettä oli paljon. sitä mukavaa, hiljaista menoa kesti kymmenkunta mailia ja sitten oli taas otettava kone käyttöön, sillä edessä oli loput mailit taas jokea ja kanaalia.

Saavuimme Szczecinin eli Stettinin pohjoispuolella olevalle veneklubille 7 tunnin mukavan matkan jälkeen. Vanhahko satamakapteeni kyseli kuittia kirjoittaessaan, tarvitsemmeko apua maston kanssa. Siis toisti kysyvästi moneen kertaa saksaksi ”mast, mast?”. Lopulta ymmärsin sanoa, että emme aio ottaa mastoa alas, vaan käännymme takaisin meren suuntaan. Tämä näyttää olevan semmoinen paikka, josta veneet jatkavat Oder-jokea ylös masto makaamassa kannellaan. Kaupungista etelään eivät kovin korkeat alukset pääse, joten purkkareiden on otettava masto pois.

Saimme maittavan ruuan viereisen hotellin ravintolassa ja kun lähikauppa oli auki iltayhdeksään, niin ennätimme ostaa vielä iltakaljatkin…

Yöllä oli taas sen verran kylmää, että veneessä oli pidettävä lämmityslaite päällä. Kylmää on siis ollut täällä kuten kait muuallakin täällä Itämeren maissa. Eräs ruotsalaispurjehtija totesinkin Kołobrzegissä, ettei muista kesää, jolloin hänellä veneessään on joka yö ollut lämmityslaite käytössä.

Sunnuntaina lähdimme ratikalla kaupungin keskustaan. Kuutosratikan päätepysäkki on venevalkaman vierellä ja kolisevalla kulkuneuvolla pääsimme melkoista vauhtia parinkymmenen minuutin matkan hintaan 2 zlotyä henki. Keskustan kaduille on maalattu punainen katkoviiva, jota seuraamalla voi kulkea katsomassa kaikki nähtävyydet. Tai ainakin ne, jotka kaupunki haluaa turistien nähdä. Kävimme mm. kaupungin suurimmassa katolisessa katedraalissa, juuri jumalanpalveluksen aikana. Näytti siellä vaeltavan muitakin turisteja, joten emme tunteneet itseämme kiusaantuneiksi. Seurasimme osan matkaa sitä punaista viivaa, vaan kuten tavallisesti, kapu halusi kulkea omia polkujaan. Niinpä näimme muutakin kuin tavallisia turistikohteita…

Söimme kevyen päiväpalan eräässä pikaruokapaikassa ja kiertelimme tunnin verran suuressa ostoskeskuksessa, Calaxissa, etsimässä kapun jalkaan sopivia sandaaleja. Niitä ei vaan tunnu olevan missään, vaikka kävimme ainakin kymmenessä eri kenkäkaupassa. Ruokakaupassa käynnin jälkeen löysimme takaisin 6-ratikan pysäkille. Kaivoin lompakostani melkein kaikki pienet kolikot, jotta saimme kasaan tarvittavat 4 zlotyä matkalippuihin. Kuljettajarouva ei ollut oikein ihastunut kolikkokasaan, joka hänelle annoin, vaan antoi kuitenkin lopulta meille kaksi matkalippua.

Nyt kapu laittoi ruuaksi Saarenmaan ylämaankarja -säilykkeestä kastikkeen paikallisten perunoiden ja salaatin kera. Ilta kylmeni aika pian syötyämme, vaikka päivällä keskustassa oli ollut +29,5 lämmintä. Siis ei tarjettu syödä ulkona, puhumattakaan että tähtitaivasta voisi jäädä ihailemaan veneen avotilaan.

Joten nukkumaan…ja jos huomenna on kaunis päivä, niin tyhjennämme veneen keulasta kaikki tavarat ulos kuivumaan, ennen kuin mikään alkaa pahemmin homehtua

Lokitiedot

Tuuli
Kohtalainen tuuli, 4–7 m/s
Pilvisyys
Verrattain selkeää
Alueet
Puola, Szczecinin
Avainsanat
,